Sample image

Analysera schack med datorn

På den här sidan kommer vi beskriva hur du installerar ett av världens starkaste schackprogram på din dator, utan att det kostar dig någonting.

Instruktionerna ska förhoppningsvis vara så enkla att alla kan klara av dem. Vi tar ett steg i taget tills det är klart. Först börjar vi med en beskrivning av vad som behövs.

För att kunna analysera med hjälp av datorn behöver du dels en schackmotor och dels ett grafiskt gränssnitt. Det låter kanske komplicerat redan nu, men lugn. Schackmotorn är programmet som kan spela schack. Om man själv är en dator så räcker motorn bra, men de vi människor vill ha ett bräde där vi ser ställningarna. Det är det som vi använder det grafiska gränssnittet till. Där ser du dragen, kan flytta pjäser och även se en bedömning av ställningen och de olika potentiella dragen. Det är schackmotorn som står för ställningsbedömningen, medan det är det grafiska gränssnittet som presenterar densamma i form av poäng. 1 poäng motsvarar ungefär en bonde.

Ok, då kör vi! Välj operativsystem du har på din dator i menyn till vänster. Som synes finns bara en instruktion för Windows i nuläget. Om någon vill skriva en för MacOS eller någon Linux-distribution och maila till info@hasselbyschack.se så lägger vi gärna upp det.

Hittar du något fel i instruktionen eller om något är oklart går det också bra att maila på adressen ovan.