Sample image

Installation

Förberedelser

Börja med att skapa en katalog där du vill ha schackprogrammet. I exemplet skapar jag en katalog som heter schack direkt på c:\. Det går bra att välja en annan plats, men kom ihåg vilken plats du valt.

Nu börjar vi med att ladda hem de program vi behöver, dvs Arena och Stockfish. Om du använder Fritz, Rybka eller något annat grafiskt gränssnitt så kan du hoppa över nedladdning av Arena

Ladda hem Arena 3.5.1 HÄR. Spara i katalogen du skapade tidigare Ladda hem Stockfish 8 HÄR. Spara i katalogen du skapade tidigare

OBS! Beroende på hur du har ställt in din webbläsare kommer du antingen få välja var filerna lagras eller så kommer de hamna i en specifik katalog för nedladdningar. Om du inte fick välja och inte vet var filerna hamnade så leta efter en katalog som heter "Hämtade filer" eller "Downloads". Flytta därefter filerna till den katalog du tidgare skapat.

Stockfish

Dags att installera schackmotorn stockfish. Högerklicka på filen för Stockfish (stockfish-8-win.zip) och välj "Extrahera alla..." (Extract all om du har en engelsk version).

Om du har winzip, 7-zip eller liknande program på din dator så går det såklart att använda detta också.

Välj att extrahera till mappen c:\schack (har du skapat en katalog någon annanstand välj detta här) så skapas automatiskt en katalog som heter "stockfish-8-win" med de filer du behöver.

Det var allt du behövde göra för att schackmotorn ska på plats. Nästa steg blir att installera ditt grafiska gränssnitt, eller om du har Rybka eller Fritz så går du direkt hit

Arena

Dags att installera det grafiska gränssnittet och knyta ihop det med Stockfish. Dubbelklicka på filen arena_3.5.1setup för att starta installationen. Godkänn att programmet får köra och godkänn alla förval om du inte har någon särskild anledning att förändra, dvs tryck "Next", "Next" etc och "Install".

Installationen är klar och det är dags att knyta ihop delarna. Det gör du så här:

 1. Starta Arena (sker automatiskt i slutet av installationen om du inte valt bort det)
 2. Välj meny "Engines->Install New Engine..."
 3. Leta rätt på filen "stockfish_8_x64.exe" som ligger i "C:\schack\stockfish-8-win\Windows"
 4. Starta motorn genom att välja Ja på frågan du får
 5. Dags för lite finjustering (kan hoppas över om man vill).
 6. Välj meny "Engines->Manage..."
 7. Klicka på UCI-fliken
 8. Leta rätt på installningen "Common max CPU core settings" och klicka på pil upp tills den ger en varning att du inte har så många CPUer
 9. Välj så många som du har -1. (dvs säger den: Your PC has only 4, välj 3 och klicka ok

Enklaste sättet att mata in ett parti är följande:
 • Starta ett nytt parti
 • Långt till höger, ungefär i höjd med rad 3 finns en knapp Edit, tryck på den och flytta sen pjäserna.
 • När partiet är inmatat tryck på Edit igen.
 • För att analysera ditt inmatade parti: Välj meny "Engines->Automatic Analysis"

  Rybka/Fritz

  Om du redan är van användare av Rybka 4 eller någon version av Fritz så kanske du vill behålla ditt gränssnitt som du är van med, men använda en starkare motor. Som jämförelse så körde jag en match över 20 partier mellan Rybka 4 och Stockfish 7 där båda fick 10 minuters betänkeid och 4 eskunders tillägg per drag. Förvisso rätt korta partier, men matchen slutade 16-4 till Stockfish så nog är det skillnad.

  Hämta hem Stockfish på samma sätt sm ovan, men strunta i Arena. Därefter startar du Rybka (Fritz fungerar likadant) och gör följande:

  1. Välj meny Engine och "Create UCI Engine"
  2. Välj var man hittar motorn genom att klicka på "..." uppe till höger ochgå till ställetdu placerade stockfish (i mitt fall: C:\schack\stockfish-8-win\Windows)
  3. Välj "stockfish_8_x64.exe" och tryck "Öppna"
  4. Slutligen, under meny Engine väljer du "Change Main Engine" och väljer Stockfish och trycker ok.